Vlakna se razlikuju od šećera i skrobova jer deo vlakana prođu kroz telo nesvarena. Postoje dve vrste vlakana:
vlakna rastvorljiva u vodi i
vlakna nerastvorljiva u vodi
Ni jedna ni druga vrsta nemaju hranljivih vrednosti, ali pospešuju zdravlje na mnoge načine. Rastvorljiva vlakna se vezuju za masne supstance u crevima i iznose ih iz istih. Na taj način smanjuju LDL (Low Density Lipoprotein poznatiji kao loši holesterol). Takođe pomažu u regulaciji apsorpcije šećera u telu, pomažući da se kontroliše glad i šećer. Nerastvorljiva vlakna pomažu u guranju hrane kroz digestivni trakt pospešujući redovnu stolicu sprečavajući konstipacije.
Vrlo je zdravo da konzumirate hranu sa visokim sadržajem vlakana. Odraslima je dnevno potrebno između 20 i 35 grama vlakna dnevno (6-8 pojedinačnih porcija). U savremenoj ishrani danas prosečan čovek troši samo između 12-15 grama.
Izvori rastvorljivih vlakana
Ovsene pahuljice
Zobena kaša
Pasulj i mahunarke
Grašak
Šargarepa
Slatki krompir
Ječam
Agrumi
Jagode
Banane
Izvori nerastvorljivih vlakana
Integralni hleb od celih zrna
Žito
Pšenične mekinje
Pirinač (osim belog pirinča)
Ječam
Kupus
Prokelj
Karfiol
Voće i povrće sa kožom