Ugljeni hidrati su jedinjenja koja se sastoje od kombinacija atoma ugljenika vodonika i kiseonika.
Postoje 3 vrste ugjenih hidrata: monosaharidi,disaharidi,polisaharidi.
Kao što se i iz naziva vidi rangiraju se po složenosti.
Monosaharidi su prosti šećeri i u njih spadaju: glikoza, fruktoza, galaktoza.
Glikoza je grožđani šećer,ima ga u grožđu i drugoj hrani. Ono što je bitno reći za njegaje da ovaj šećer ima visok indeks glikemije (znatno podiže nivo insulina u krvi) tako da ga je dobro konzumirati posle treninga zajedno sa 100% proteinom, kreatinom i glutaninom, zbog visoke anaboliček moći insulina.
Fruktoza (voćni šećer) nalazi se u voću,medu i toje najsleđi prost šećer.
Galaktoza se nalazi u mleku.
Disaharidi su sastavljeni od 2 molekula monosaharida.Tu se ubrajaju:
saharoza (beli šećer) tj. glikoza + fruktoza
laktoza (mlečni šećer) tj. glikoza + galaktoza
maltoza (sladni šećer)
Polisaharidi su složeni šećeri koji se sastoje od molekula monosaharida (čak 300 - 500). Mgu biti biljni(skrob i celuloza) i životinjski (glikogen). Glikogen se deponuje u tkivima i od toga jedan deo u jetri,u mišićima,i u krvi. Što se tiče prometa ugljenih hidrata o tome je bilo više reči u prethodnom broju.
Uloga ugljenih hidrata je jasna. Oni su osnovni izvor energije tj. njihovom oksidacijom dobija se energija za aktivnost organizma, biloda je to mišićna kontrakcija,moždana aktivnost, i aktivnost drugih organa tj. ćelija. Ono što je bitno naročito kod ljudi koji treniraju je da je organizam snabdevenrezervema glikogena kako bi se sprečila oksidacija proteina u energetske svrhe.