Treniranje trbu¹njaka ne mora da predstavlja atomsku fiziku...

Popularni six – pack ili rectus abdominis zapravo je jedan mi¹iæ pa æe ga aktivirati svaka ve¾ba za trbu¹njake, ali postoje ve¾be koje æe aktivirati i ostale mi¹iæe, poput kosih trbu¹nih mi¹iæa, za potpuniji trening trbu¹njaka. Autor knjige Ultimate Back Fitness and Performance, Stjuart MekGil vam predla¾e nekoliko trikova kako biste pojednostavili trening I ubrzali put do vidljivih rezultata.
NAJBOLJE VE®BE ZA TRBU©NJAKE
Iskusite me¹anje, jedan je od omiljenih MekGilovih pokreta. Zauzmite polo¾aj skleka sa laktovima i podlakticama na ¹vajcarskoj lopti. Pomerajte laktove u krug, ali protom nemojte rotirati telo.
RE©ENJE ZA KOSE TRBU©NJAKE
Za maksimalnu aktivaciju kosih trbu¹nih mi¹iæa koristite naizmeniène ve¾be otpora. Postavite telo u boèni polo¾aj otpora i zadr¾ite ga tako 10 sekundi, rotirajte telo u polo¾aj obiènog otpora i tako ostanite 10 sekundi. Nakon toga se prebacite u boèni otpor, samo na suprotnom boku od onog koji ste prethodno koristili, I tu se zadr¾ite 10 sekundi. To pretstavlja jednu seriju, a vi uradite 6.
ZA©TITITE KIÈMU
Trbu¹njaci su mi¹iæi stvoreni da se opiru pokretima, a ne da ih proizvode. Zbog toga, izbegavajte ve¾be koje ukljuèuju savijanje ili rotiranje kième.
TAJNA SIX-PACKA
Ne poku¹avajte uvuæi stomak prema kièmi, savetuje MekGil. Umesto toga, stisnite trbu¹ne mi¹iæe kao da oèekujete da æe vas naredne sekunde neko udariti pesnicom u stomak.
BR®E OBLIKUJTE TRBU©NJAKE
Trbu¹ni mi¹iæi su stvoreni da reaguju svi zajedno, pa poku¹ajte da posebno aktivirate gornje I donje trbu¹ne mi¹iæe.