Proso je super ukusna ¾itarica, blagog ukusa, veoma zdrava i bez glutena. Sadr¾i zaista puno korisnih hranljivih sastojaka. Kod nas je slabo zastupljena u ishrani a ustvari je namirnica koja se odlièno kombinuje i u slanim i u slatkim jelima.

Proso sam poèela da koristim tek od nedavno. Ne zato ¹to imam problema sa glutenom, veæ prosto sam ¾elela da pro¹irim izbor ¾itarica koje konzumiram. Kako ne jedem meso, ishrana mi se zasniva na povræu, mleènim proizvodima, jajima, ribi i, naravno, ¾itaricama. One na mom tanjiru, pored salate, uglavnom glume prilog. Iako se hranim vrlo raznovrsno po¾elela sam da isprobam neke nove ukuse i teksture. Tako sam stigla do prosa. I jako mi se svideo.

Vegetarijanci proso vole jer ima 15% belanèevina, veliku kolièinu biljnih vlakana, vitamine B kompleksa vitamin E, esencijalne aminokiseline… Takoðe sadr¾i velike kolièine gvo¾ða, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Proso pobolj¹ava rad ¾eluca, slezine i pankreasa i jedina je ¾itarica koja daje baznu pH vrednost krvi, a znamo koliko se u poslednjih nekoliko godina preporuèuju bazne namirnice za ishranu radi boljeg zdravlja. Ima nizak glikemijski indeks. 100 g prosa sadr¾i 341 kaloriju. Preporuèuje se u sluèajevima poveæanog fizièkog i psihièkog napora.
U zavisnosti na koji naèin se priprema, mo¾e da bude hrskavo ili meko.
Volim ga dodati èorbicama od povræa i na taj naèin dobiti jedan super zdrav ruèak. Ili napraviti pitu sa prazilukom i prosom za doruèak. Ali ubedljivo najvi¹e volim ovaj recept:
©argarepa punjena prosom

Za dve osobe:
150 g prosa
7-8 krupnijih i du¾ih ¹argarepa
½ glavice ljubièastog luka (sitnoseckanog)
1 crvena paprika (seckana na kockice)
1 èen belog luka (sitnoseckanog)
¼ ka¹ièice cimeta
¼ ka¹ièice ðumbira u prahu
¼ ka¹ièice karija
½ ka¹ièice mlevenog korijandera
So, biber
200 ml paradajz sok
100 ml vode
3 ka¹ike maslinovog ulja (hladno ceðeno)
1 ka¹ika maslinovog ulja (za kuvanje, od komina)
→ Olju¹titi ¹argarepe, preseæi na pola po ¹irini i po du¾ini. Izdubiti sredinu.
→ Proso isprati i ostaviti u cediljki da se prosu¹i.
→ Na maslinovom ulju od komina, na srednje jakoj temperaturi propr¾iti papriku. Kada zamiri¹e i dobije koricu, dodati ljubièasti luk. Izme¹ati. Nakon 2-3 minuta dodati zaèine, so, biber i beli luk. Dobro izme¹ati i dodati proso. Kratko propr¾iti uz me¹anje i skloniti sa ringle.
→ U me¹avinu prosa i povræa sipati malo paradajz soka, tek toliko da se sme¹a navla¾i.
→ Ukljuèiti rernu na 170°C.
→ U tepsijicu za ðuveè sipati paradajz soka, smao da prekrije dno i preliti sa 2 ka¹ike hladno ceðenog maslinovog ulja. Preko reðati ¹argarepe napunjene prosom dok se ne popuni tepsija. Vi¹ak prosa, ako ga ima, rasporediti izmeðu ¹argarepa.
→ Ostatak paradajz soka izme¹ati sa vodom i sipati izmeðu ¹argarepa.
→ Poprskati sve 1 ka¹ikom hladno ceðenog maslinovog ulja, prekriti aluminijumskom folijom i peæi na 170°C oko 1h.
Slu¾iti toplo uz sve¾u zelenu salatu.
Ukoliko vam se ne dube ¹argarepe, mo¾ete ih poreðati po plehu, i po njima i izmeðu njih staviti proso. U tom sluèaju, mislim da bi ih bilo dobro kratko izblan¹irati.