NenadMihajlovic.net Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

SMF - Just Installed!

Author Topic: Proso u dijeti da ili ne ?  (Read 788 times)

HANS

• Administrator
  • Hero Member
  • Visestruki Sampion Balkana & Drzave
    • View Profile
    • www.nenadnihajlovic.net
Proso u dijeti da ili ne ?
« on: November 29, 2013, 04:39:39 PM »

Proso je super ukusna ¾itarica, blagog ukusa, veoma zdrava i bez glutena. Sadr¾i zaista puno korisnih hranljivih sastojaka. Kod nas je slabo zastupljena u ishrani a ustvari je namirnica koja se odlièno kombinuje i u slanim i u slatkim jelima.

Proso sam poèela da koristim tek od nedavno. Ne zato ¹to imam problema sa glutenom, veæ prosto sam ¾elela da pro¹irim izbor ¾itarica koje konzumiram. Kako ne jedem meso, ishrana mi se zasniva na povræu, mleènim proizvodima, jajima, ribi i, naravno, ¾itaricama. One na mom tanjiru, pored salate, uglavnom glume prilog.  Iako se hranim vrlo raznovrsno po¾elela sam da isprobam neke nove ukuse i teksture. Tako sam stigla do prosa. I jako mi se svideo.

Vegetarijanci  proso vole jer ima 15% belanèevina, veliku kolièinu biljnih vlakana, vitamine B kompleksa vitamin E, esencijalne aminokiseline… Takoðe sadr¾i velike kolièine gvo¾ða, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Proso pobolj¹ava rad ¾eluca, slezine i pankreasa i  jedina je ¾itarica koja daje baznu pH vrednost krvi, a znamo koliko se u poslednjih nekoliko godina preporuèuju bazne namirnice za ishranu radi boljeg zdravlja. Ima nizak glikemijski indeks. 100 g prosa sadr¾i 341 kaloriju. Preporuèuje se u sluèajevima poveæanog fizièkog i psihièkog napora.

U zavisnosti na koji naèin se priprema, mo¾e da bude hrskavo ili meko.

Volim ga dodati èorbicama od povræa i na taj naèin dobiti jedan super zdrav ruèak. Ili napraviti pitu sa prazilukom i prosom za doruèak. Ali ubedljivo najvi¹e volim ovaj recept:

©argarepa punjena prosom

Za dve osobe:

150 g prosa
7-8 krupnijih i du¾ih ¹argarepa
½ glavice ljubièastog luka (sitnoseckanog)
1 crvena paprika (seckana na kockice)
1 èen belog luka (sitnoseckanog)
¼ ka¹ièice cimeta
¼ ka¹ièice ðumbira u prahu
¼ ka¹ièice karija
½ ka¹ièice mlevenog korijandera
So, biber
200 ml paradajz sok
100 ml vode

3 ka¹ike maslinovog ulja (hladno ceðeno)
1 ka¹ika maslinovog ulja (za kuvanje, od komina)

→ Olju¹titi ¹argarepe, preseæi na pola po ¹irini i po du¾ini. Izdubiti sredinu.
→ Proso isprati i ostaviti u cediljki da se prosu¹i.
→ Na maslinovom ulju od komina, na srednje jakoj temperaturi propr¾iti papriku. Kada zamiri¹e i dobije koricu, dodati ljubièasti luk. Izme¹ati. Nakon 2-3 minuta dodati zaèine, so, biber i beli luk. Dobro izme¹ati i dodati proso. Kratko propr¾iti uz me¹anje i skloniti sa ringle.
→ U me¹avinu prosa i povræa sipati malo paradajz soka, tek toliko da se sme¹a navla¾i.
→ Ukljuèiti rernu na 170°C.
→ U tepsijicu za ðuveè sipati paradajz soka, smao da prekrije dno i preliti sa 2 ka¹ike hladno ceðenog maslinovog ulja. Preko reðati ¹argarepe napunjene prosom dok se ne popuni tepsija. Vi¹ak prosa, ako ga ima, rasporediti izmeðu ¹argarepa.
→ Ostatak paradajz soka izme¹ati sa vodom i sipati izmeðu ¹argarepa.
→ Poprskati sve 1 ka¹ikom hladno ceðenog maslinovog ulja, prekriti aluminijumskom folijom i peæi na 170°C oko 1h.

Slu¾iti toplo uz sve¾u zelenu salatu.

Ukoliko vam se ne dube ¹argarepe, mo¾ete ih poreðati po plehu, i po njima i izmeðu njih staviti proso. U tom sluèaju, mislim da bi ih bilo dobro kratko izblan¹irati.
« Last Edit: November 30, 2013, 11:02:35 AM by HANS »

xstab

• Hero Member
    • View Profile
Re: Proso u dijeti da ili ne ?
« Reply #2 on: June 23, 2025, 06:43:25 PM »

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru