Po porekulu razlikujemo proteine životinjskog i biljnog porekla.
Primeri namirnica sa proteinima
Belo meso (130g)= 41g proteina
Stejk (200g)= 52g proteina
Goveđi hamburger= 8g proteina
Bakalar (150g)= 32g proteina
Tunjevina (100g)= 19 g proteina
Sir (50g)= 12 g proteina
Srednje jaje= 6g proteina
Mleko (150 ml)= 5g proteina
Tofu (125g)= 15g proteina
Beli hleb (kriška)= 3g proteina
Proteini životinjskog porekla
Esencijalne amino kiseline se nalaze uglavnom u namirnicama životinjskog porekla. Ove vrste proteina se nazivaju i kompletnim jer uglavnom sadrže sve esencijalne amino kiseline i mogu se naći u:
mesu
piletini
ribi
jajima
mlečnim proizvodima
Masne ribe (losos, sardine, pastrmka, tuna) su dobri izvori proteina. Imaju dodatnu prednost što pored proteina sadrže i visoku koncentraciju masnih kiselina koje pružaju zaštitu od srčanih oboljenja i moždanog udara. Masna riba sadrži i do osam puta više omega-3 i omega-6 masnih kiselina nego manje masne ribe kao što su (bakalar, haddock, skate.)