NenadMihajlovic.net Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

SMF - Just Installed!

Author Topic: 5 izvora proteina biljnog porekla  (Read 441 times)

HANS

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1532
  • Visestruki Sampion Balkana & Drzave
    • View Profile
    • www.nenadnihajlovic.net
5 izvora proteina biljnog porekla
« on: March 31, 2015, 08:18:44 AM »

Mnogo i dalje misle da biljni proteini ne daju željeni rezultat, ali oni sadrže sve neophodne aminokiseline. Saznajte koje su to...

Kvalitetne izvore proteina nije teško pronaći, a većina njih je životinjskog porekla.
Ali postoje i biljke veoma bogate proteinima i blagodatima za celokupno zdravlje. Biljni proteini ne samo da su dostojna zamena za životinjske već su u nekim slučajevima i superiorniji. Alga chlorella, konoplja, pasulj, čia semenke i kvinoja bogat su izvor važnih aminokiselina, fitonutrijenata, enzima i antioksidanata pa nema opravdanja da se upravo ove biljke češće ne koriste u prehrambenim navikama.
KLORELA
Alga klorela spada u red zelenih algi i ima je u slatkim vodama. U poslednje vreme sve više privlači pažnju svojih bogatim nutritivnim svojstvima i pomaže organizmu pri oslobađanju od teških metala. Ali, manje je poznato da je chlorella veoma bogat izvor biljnih proteina.
Ova alga se sastoji od 58% proteina, kroz određeno vreme čak i do 75%, te od važnih aminokiselina koje su organizmu neophodne. Kada se sve to kombinuje sa dosta enzima, probiotika i fitonutrijenata, chlorella se pokazuje kao odličan, lako svarljiv izvor proteina.
KONOPLJA
Poznato je da je konoplja veoma pogodna za celokupno zdravlje organizma. Sadrži savršen odnos omega 6 i omega 3, najbogatiji je izvor esencijalnih masnih kiselina, ali i bogat izvor fitonutrijenata i antioksidansa. Konoplja je sastavljena od proteina (47%) i sadrži ukupno 20 aminokiselina od kojih 9 aminokiselina telo ne može samo da proizvede.
PASULJ
Pasulj je takođe poznat kao namirnica bogata proteinima.
Često se upotrebljava u kuhinji našeg podneblja pa njegova priprema nije strana. Postoji više vrsta pasulja, ali svaka vrsta sadrži podjednak procenat proteina. Tako šareni pasulj sadrži čak 28.1% proteina, crveni pasulj nešto manje (27.6%), dok je udeo u crnom pasulju 26.1%. Pasulj takođe sadrži veoma mali procenat masti, dok je u šarenom pasulju uopšte nema.
ČIA SEMENKE
Čia semenke drevni su izvor energije koje vekovima koriste neki od najzdravijih naroda. Ove semenke su neverovatan izvor omega 3 masnih kiselina, antioksidanta, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i vlakna.
Čia sadrži 21% proteina i sve važne aminokiseline pa se smatra kompletnim proteinom. Kada se čia semenke natope, upiju deset puta više vode od svoje težine što pomaže pri izvlačenju toksina. Na taj način probavni sistem efektivnije upija hranjive sastojke, uključujući i proteine. Semenke se mogu jesti uz pahuljice, u smoothie-u, i kao puding ako se prethodno namoče.
KVINOJA
Kvinoja je seme poreklom iz Južne Amerike. Inke su je smatrale svetom hranom jer je veliki izvor mangana, magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra, cinka i vitamina B6 i B9. Kvinoja sadrži 14% proteina te sve važne aminokiseline. Kvinoja je pogodna i za rešavanje probavnih smetnji jer se koristi kao probiotik. Ova biljka može se koristiti na različite načine, ali najpoznatija je njena zamena za pirinač. Odlična je alternativa i žitaricama za doruča
Logged

xstab

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 259441
    • View Profile
Re: 5 izvora proteina biljnog porekla
« Reply #2 on: August 31, 2025, 01:09:55 AM »

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо
Logged